Υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλοί τρόποι για να απολαύσετε το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης. Ιδού ποιες είναι οι δικές μας προτάσεις - δοκιμάστε τις!
Το ιδανικό σερβίρισμα του ούζου ΜΙΝΙ:
Σερβίρετε πρώτα το ούζο, κατόπιν το κρύο νερό και μετά τα παγάκια. Έτσι το ούζο δεν παγώνει απότομα, δεν δημιουργείται κρυσταλοποίηση των αιθέριων ελαίων του γλυκάνισου και δεν αλλοιώνεται η γεύση του.
Μπορείτε να απολαύσετε το ούζο ΜΙΝΙ σκέτο ή με νερό και παγάκια. Επίσης, μπορείτε να το συνδυάσετε με πορτοκαλάδα ή και να το χρησιμοποιήσετε ως συσταστικό σε κοκτέιλ.
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΑΡΙΝΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
12 μπαρμπούνια μέτρια
2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
3 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1 φλ. τσ. αλεύρι (για το αλεύρωμα των ψαριών)
1 φλ. τσ. κρασί, κατά προτίμηση λευκό
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε τα μπαρμπούνια, τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας να ''αφήσουν'' το λάδι τους.
Έπειτα φτιάχνουμε τη σάλτσα ως εξής: Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε λίγο καθαρό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα αφήνουμε να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο, το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Περιχύνουμε τα τηγανητά μπαρμπούνια με τη σάλτσα και τα σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ
ΥΛΙΚΑ
1 κ. γαρίδες βρασμένες και κομμένες
1 φλ.τσ. μαγιονέζα
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κέτσαπ
1 αυγό σφιχτό, ψιλοκομμένο
6 γαρίδες ολόκληρες, βρασμένες
1 κ.σ. κρεμμυδάκια, φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κ.σ.μαϊντανό, ψιλοκομμένο
κάππαρη
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την κέτσαπ και την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε μέσα τις κομμένες γαρίδες, το αυγό, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό 6 μπολ, στρώνουμε στην επιφάνεια περισσότερη σάλτσα και γαρνίρουμε με μια ολόκληρη γαρίδα, κάππαρη και κρεμμυδάκια.
Καλή επιτυχία!
ΚΟΚΟΡΕΤΣΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
ΥΛΙΚΑ (Για δύο ρολά)
1 συκωταριά
2 σκέπες (μπόλιες)
1 κ. έντερα
λεμόνια
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι. Τα ξεπλένουμε με νερό. Αφαιρούμε το πάχος από τα εντόσθια. Ζεματάμε σε καυτό νερό τα πλεμόνια,για 3 λεπτά. Κόβουμε με ένα ψαλίδι όλα τα εντόσθια σε λεπτές φέτες και κατόπιν, σε μακρόστενες λωρίδες. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε με λάδι και λεμόνι. Ζεματάμε σε βραστό νερό τις μπόλιες, αφού τις καθαρίσουμε από τις τρίχες. Τυλίγουμε τα έντερα σε κουβάρια και στρώνουμε τις μπόλιες στον πάγκο της κουζίνας. Από πάνω τοποθετούμε τις μακρόστενες λωρίδες από τα εντόσθια και τις διπλώνουμε με τις μπόλιες σε ρολό. Με το έντερο, τυλίγουμε κάθε ρολό σε μεγάλους κύκλους, σε σχήμα 8, μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια, τυλίγουμε παράλληλα (σαν κουβαρίστρα), χωρίς να αφήνουμε κενά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε από πάνω χυμό λεμονιού, ρίγανη και βάζουμε σε μέτριο φούρνο να ψηθούν για 30 - 45 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο, και αφού κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο. Μαζεύουμε τη σάλτσα ξεχωριστά κι όταν κρυώσει, αφαιρούμε το πάχος. Ζεσταίνουμε τα κοκορετσάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα σερβίρουμε μέσα στη σάλτσα τους.
Καλή επιτυχία!
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κ. μέτριες μελιτζάνες
1/2 κ. κιμά
1/2 φλ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα ντοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
αλάτι και πιπέρι
2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλ. νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα σε δύο κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει. Ρίχνουμε το σκόρδο, την κανέλλα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τη ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Αφαιρούμε την κανέλλα και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τις στρώνουμε σε ένα ταψί και από πάνω τις γεμίζουμε με κιμά. Λιώνουμε το βούτυρο, ζεσταίνουμε το γάλα διαλυμένο στο νερό και προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνουμε άλλο, αν πρώτα δεν πιει το προηγούμενο. Προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Τέλος, στρώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Καλή επιτυχία!
ΞΙΦΙΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 κ. ξιφίας σε φέτες
1 κ. πατάτες, κομμένες σε φέτες
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τον ξιφία και τον τοποθετούμε σε ταψί.
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι και το λεμόνι. Ανακατεύουμε τις πατάτες, έτσι ώστε να τις «πιάσει» το λάδι, το λεμόνι και τα μπαχαρικά.
Αδειάζουμε τις πατάτες μαζί με τη "σάλτσα" στο ταψί, γύρω από το ψάρι. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 55 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ ΜΕ 4 ΤΥΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη για φύλλο πίτας
200 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. γκούντα τριμμένο
200 γρ. πεκορίνο τριμμένο
200 γρ. ανθότυρο τριμμένο
200 γρ. μπεσαμέλ με σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
άνηθο ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο στον μύλο
σουσάμι
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για να προθερμαίνεται. Ετοιμάζουμε τη ζύμη για φύλλο πίτας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά με την μπεσαμέλ, τα αυγά, τον άνηθο και το πιπέρι.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και την κλείνουμε σε σχήμα μικρού πουγκιού. Αλείφουμε το πουγκάκι με λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο σουσάμι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα πουγκάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου.
Μόλις ψηθούν, τα τοποθετούμε ένα-ένα σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε. Τρώγονται ζεστά.
Καλή επιτυχία!
ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΟΥΦΛΕ
ΥΛΙΚΑ
18 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και βρασμένες
8 φέτες τυρί βίτσερις
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 φλ. τσ. γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
3 αυγά
1 φλ. τσ. αλεύρι
φυτίνη
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη φυτίνη μαζί με τα χορταρικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν περίπου για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα πυρέξ μία-μία τις φέτες βίτσερις και αφήνουμε να λιώσουν λίγο, σε μέτριο φούρνο.
Αποσύρουμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε κάθε φέτα τυριού μία γαρίδα και μία κουταλιά από το μείγμα των χορταρικών. Μετά τυλίγουμε μία-μία τις γαρίδες, ώστε να καλυφθούν καλά.
Τέλος, αλείφουμε τις γαρίδες μία-μία με το χυλό από χτυπημένο αυγό και αλεύρι και τηγανίζουμε με φυτίνη, σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.
Καλή επιτυχία!
ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ
Ψάρι για πλακί
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κονσέρβες ντοματάκι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζοντας τα ψάρια, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μαϊντανό και κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε τη ντομάτα και το σκόρδο και αφού αλατοπιπερώσουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου.
Σε ένα ταψί, βάζουμε το ψάρι, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και 2 φλιτζάνια νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Καλή επιτυχία!
ΓΑΥΡΟΣ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κ. γαύρος
1/2 φλ. λάδι
1 λεμόνι
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα κεφάλια των γαύρων. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψάκι και τα αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το χυμό του λεμονιού και το λάδι και μετά ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!
ΦΑΒΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ
Υλικά
για 4-5 άτομα
1 φλ. φάβα Σαντορίνης
2 φλ. νερό
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 πρέζα ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
κάππαρη
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τη φάβα, την πλένουμε καλά και τη βάζουμε μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, την ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν πιει όλο το ζουμί και γίνει χυλός, την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και ενώ είναι ακόμη ζεστή, προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να λιώσει. Περνάμε με σκόρδο μια μεγάλη πιατέλα, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και αδειάζουμε μέσα τη φάβα.
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα και σερβίρεται με κάππαρη, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Καλή επιτυχία!
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ
Υλικά
1 μέτριο χταπόδι
1 κεφάλι σκόρδο, ακαθάριστο
4 κ.σ. μέλι
6 κ.σ. μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
πιπέρι μαύρο σε κόκκους
λαδόκολλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος μαζί με ένα φύλλο δάφνης και λίγο πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέσα στα υγρά του.
Κόβουμε τρία μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τριπλό φύλλο. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια και το τοποθετούμε στο κέντρο της λαδόκολλας. Σκορπίζουμε επίσης μερικές σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα (θέλουμε μόνο το άρωμα), τους κόκκους πιπεριού, το μέλι, τα φύλλα δάφνης, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και λίγο από το ζουμάκι που θα 'χει μείνει στο σκεύος που βράσαμε το χταπόδι. Αλατίζουμε και κλείνουμε το τριπλό φύλλο σχηματίζοντας ένα πουγκί, το οποίο κλείνουμε καλά, με σπάγκο κουζίνας.
Τοποθετούμε το πουγκί μέσα σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς) για περίπου 2 ώρες.
Καλή επιτυχία!
ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
Υλικά
500 γρ. μύδια κατεψυγμένα
200 γρ. φέτα
3 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές πιπερίτσες τουρσί
200 ml. λευκό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. μαϊντανό
½ κ.γ. αλεύρι
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
EΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και το μαϊντανό. Βάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ με νερό να ξεπαγώσουν και κατόπιν, σε τρυπητό για να στραγγίσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπεριές με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με κρασί και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Διαλύουμε σε ½ φλυτζάνι νερό το αλεύρι και το προσθέτουμε στα μύδια.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε, ελάχιστο αλάτι.
Βράζουμε για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και το μαϊντανό. Βράζουμε μέχρι να λιώσει η φέτα και να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, κι αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη επιπλέον θρυμματισμένη φέτα.
Καλή επιτυχία
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
Yλικά
6 φλάσκες μελιτζάνες
1/2 φλ. τσ. γιαούρτι
1/2 φλ. τσ. καρύδια
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. λάδι
1/2 λεμόνι (χυμός)
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 10΄ από κάθε πλευρά (η φλούδα τους πρέπει να είναι καμμένη για να πάρει τη μυρωδιά του καπνιστού).Τις ξεφλουδίζουμε αμέσως.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη σάρκα της μελιτζάνας, το γιαούρτι, τα καρύδια κοπανισμένα, το σκόρδο, το χυμό του λεμονιού, το λάδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά να πολτοποιηθεί καλά το μείγμα. Γαρνίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΨΗΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
Υλικά
2 μεγάλα καλαμάρια
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
μισή πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένες σε κύβους
μία κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί -και τα πλοκάμια ψιλοκομμένα- και γεμίζουμε τα καλαμάρια μας.
Κλείνουμε το κάθε άνοιγμα με μία οδοντογλυφίδα και τα ψήνουμε σε ψηστιέρα ή και στο φούρνο, όχι όμως για πάρα πολύ ώρα για να μη στεγνώσει και σκληρύνει το κρέας τους.
Ρίχνουμε λαδολέμονο αμέσως μόλις τα βγάλουμε από την ψησταριά ή το φούρνο, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
ΚΥΔΩΝΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Υλικά
1/2 κ. κυδώνια
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/3 φλ. μαϊντανό
3 κ.σ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τα κυδώνια και το κρασί. Μόλις αρχίζει να βράζει το ζουμί, κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου, κουνώντας ανά διαστήματα την κατσαρόλα, ούτως ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Τα όστρακα είναι έτοιμα όταν έχουν ανοίξει. Όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.
Βγάζουμε τα κυδώνια από την κατσαρόλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ μπολ.
Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα που έχουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τα κυδώνια με τη σάλτσα και στολίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!
ΝΤΑΚΟΣ
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
12 μικρά παξιμάδια αφράτα
12 κ.γ. τριμμένη φέτα
12 ντοματίνια
ελαιόλαδο
ρίγανη και αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία πιατέλα, τοποθετούμε τα παξιμάδια, πάνω στα οποία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Αφού έχουμε κόψει στη μέση τα ντοματίνια και τα έχουμε αλατίσει, τα βάζουμε πάνω από τα παξιμάδια μαζί με το τυρί και τη ρίγανη.
Καλή επιτυχία!
ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΥΛΙΚΑ (Για 12 - 14 άτομα)
1 αρνάκι 7,5 κ.
1/2 κ. ρύζι
1 συκωταριά ολόκληρη
2 αυγά
1 κ. διάφορα τυριά (κασέρι - μυζήθρα - γραβιέρα - παρμεζάνα)
λάδι
κουκουνάρια
ξύλο κανέλλας
δενδρολίβανο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε σε λάδι τη συκωταριά. Την αλατοπιπερώνουμε και την αρωματίζουμε με ξύλο κανέλλας και μπαχάρι.
Βράζουμε λίγο το ρύζι και σ' ένα μπολ το ανακατεύουμε με τη συκωταριά. Κόβουμε τα τυριά σε μικρούς κύβους. Χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε αυγά, τυριά και κουκουνάρια στο μείγμα της συκωταριάς - ρυζιού.
Πλένουμε το αρνί, το γεμίζουμε και το ράβουμε. (Για να μην χυθεί η γέμιση, βάζουμε στο πάνω και κάτω μέρος του αρνιού, πριν το ράψουμε, ένα κομμάτι ψωμί). Αλατοπιρώνουμε καλά. Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο και το βάζουμε σε χαμηλό φούρνο για να ψηθεί, για 5 ώρες περίπου. Γύρω - γύρω, βάζουμε μικρά κλαδάκια δενδρολίβανου για να αρωματιστεί.
Καλή επιτυχία!
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ταραμάς λευκός
2 μεγάλες φέτες (ψίχα) ψωμιού
2 φλ. λάδι
λεμόνι
1/2 κρεμμύδι
προαιρετικά, μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά.
Ανακατεύουμε συνεχώς τον ταραμά και προσθέτουμε λίγο- λίγο το ψωμί.
Μόλις αυτά τα δύο ανακατευτούν μεταξύ τους, πάρα πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο μαζί με το λεμόνι. Εδώ, εάν θέλουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό και ελιές.
Καλή επιτυχία!
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ
Υλικά(για 6 άτομα)
40-45 καραβίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια και τα τσόφλια για ζωμό)
3 lt νερό
2 λάιμ, κομμένα σε ροδέλες
1 φινόκιο κομμένο
½ ματσάκι δυόσμο
70 ml ελαιόλαδο
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. σκόρδο λιωμένο
1 πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. Μοσχάτο Λήμνου
αλάτι
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κ.σ. μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζωμός καραβίδας: Σε 3 lt νερό, βράζουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις καραβίδες. Προσθέτουμε το λάιμ, το φινόκιο και το δυόσμο και αφήνουμε το ζωμό να μειωθεί στο μισό, πιέζοντας συνεχώς τα κεφάλια και τα τσόφλια για να λιώσουν, ώστε να πάρουμε το ζουμί τους. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό ζεστό.
Κριθαρότο: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό καραβίδας λίγο- λίγο (περίπου 1.500 ml). Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βούτυρο και τον πουρέ σκόρδου και αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τις καραβίδες, την πιπερίτσα, το κρασί και λίγο αλάτι (η παρμεζάνα είναι αλμυρή). Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό και βράζουμε για λίγο ακόμη. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!